" />

ΗΠΑ: Τέλος το Ντιέγκο Γκαρσία, νέα βάση στον Ινδικό;

by valentina strataki on 28 Μαρτίου 2012

Post image for ΗΠΑ: Τέλος το Ντιέγκο Γκαρσία, νέα βάση στον Ινδικό;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους να οργανώσουν καλύτερα την παρουσία τους στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, κατά τρόπον που να εξυπηρετείται καλύτερα η ανάπτυξη των δυνάμεών τους για την προστασία του πλέγματος των πλανητικών τους συμφερόντων…

Όπως διαφαίνεται, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη επιτήρησης αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με την ίδια αποστολή σε περιοχές όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, θα σταθμεύουν στις νήσους Κόκος και Κίλινγκ στον Ινδικό Ωκεανό. Οι νήσοι ανήκουν στην Αυστραλία, σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εξέλιξη αυτή υπαγορεύεται και από το ότι η γνωστή βάση του Ντιέγκο Γκαρσία την οποία οι Αμερικανοί νοικιάζουν από τους Βρετανούς θα αδρανοποιηθεί. Το διατυπώνουμε με αυτό τον τρόπο καθότι δεν έχει γίνει απολύτως σαφές το πώς ακριβώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη γνωστή βάση οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αμυντικού τους σχεδιασμού για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. 

Οι νήσοι Κόκος απέχουν από τη βάση 2.700 χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις νήσους είχαν κατασκευαστεί διάδρομοι απογείωσης – προσγείωσης αεροσκαφών οι οποίου χρησιμοποιούνταν από τις μοίρες βομβαρδιστικών των Αυστραλών και των Ολλανδών οι οποίοι εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον ιαπωνικών στόχων στη Νοτιοανατολική Ασία. Τη δεκαετία του 1960, η αεροπορική εταιρία της Αυστραλία, Qantas, τα χρησιμοποιούσε ως βάση ανεφοδιασμού των αεροσκαφών της που ταξίδευαν από και προς τη Νότια Αφρική.

http://www.defence-point.gr/news/?p=42118


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: